Opleiding interne geneeskunde regio Utrecht

De opleiding tot internist

De opleiding interne geneeskunde duurt 5 tot 6 jaar. De exacte duur wordt afgestemd op jouw competenties en ontwikkeltempo en verschilt per aios.

Gemiddeld ben je twee à drie jaar werkzaam in één van de perifere ziekenhuizen en de rest van de tijd in de academie.

Opbouw van de opleiding

In onderstaande tabel wordt de structuur van de opleiding weergegeven. Separaat aan je stage draai je mee in avond-, nacht- en weekenddiensten.

Een uitgebreid overzicht en een beschrijving van alle stages en differentiaties vind je op de opleidingsetalage. Als rode draad door je opleiding lopen de leerlijnen acute geneeskunde en ouderengeneeskunde.

 

Leren in de beroepspraktijk

Het grootste deel van jouw opleiding vindt plaats op de werkvloer. Vanaf de eerste dag maak je onderdeel uit van het medische team. Je levert een bijdrage aan de patiëntenzorg terwijl je tegelijkertijd werkt aan jouw eigen ontwikkeling. Supervisoren begeleiden je hierbij en staan open voor observaties, evaluaties en reflectiegesprekken. De benodigde supervisie neemt af terwijl jouw verantwoordelijkheid toeneemt. 

Aios Sonja van Roeden over de opleiding:

"De mogelijkheden binnen de opleiding interne geneeskunde in de regio Utrecht zijn eindeloos! Tijdens je opleiding kom je in aanraking met het vak over de gehele breedte: van acute zorg tot preventieve zorg, alles komt voorbij. We hebben de mogelijkheid tot het volgen van een breed scala aan stages (bijvoorbeeld netwerkgeneeskunde, farmacologie, arts klinisch onderwijs) en krijgen de kans om ook te werken aan niet-medisch inhoudelijke competenties zoals management, research en onderwijs. En niet onbelangrijk: je werkt in een grote groep gezellige collega’s!"