Opleiding interne geneeskunde regio Utrecht

Anna op Lesvos

Leuke collega’s,

 

Voor degenen die zich afvragen waar ik na het nachtdienstblok in augustus opeens gebleven ben: ik zit tot en met september 2021 in Griekenland voor een buitenlandstage ‘acute zorg' meets 'vluchtelingenzorg' meets 'netwerkgeneeskunde' met hier en daar een snufje elektrolyten om de innerlijke internist tot rust te brengen. 

 

Toen ik de gangen van het UMC Utrecht onveilig kwam maken in april van dit jaar, had ik er net een sabbatical van vijf maanden opzitten. Tijdens die sabbatical heb ik onder andere zes weken doorgebracht als arts op de medische spoedpost van Stichting Bootvluchteling in het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesvos. Ik vond dat een bijzonder indrukwekkende ervaring, die me met meer vragen dan antwoorden achterliet toen ik weer in Nederland was. Daarom ben ik ontzettend blij dat ik de kans heb gekregen om nu vier maanden terug te keren naar Lesvos en mijn tijd hier vorm te geven als buitenlandstage binnen mijn opleiding tot internist.

 

Het achterliggende doel van mijn tijd hier is om de acute zorgketen voor vluchtelingen uit het kamp hier in beeld te brengen en verbeterpunten aan te dragen voor de zwakke schakels in die keten. Dat is best een klus om mijn tanden in te zetten, want in die keten zijn verschillende NGO’s uit allerlei Europese landen betrokken, die vervolgens samen moeten werken binnen het Griekse gezondheidssysteem dat op zijn beurt ook niet bepaald overzichtelijk is. Daar komt vervolgens nog de taal- en cultuurbarrière met de patiëntenpopulatie uit het kamp en een bijzonder gespannen politieke situatie op het eiland bij. Voor een deel zal ik kunnen putten uit informatie uit de literatuur en rapporten, maar voor een nog groter deel zal ik informeel informatie moeten verzamelen door zelf onderdeel te zijn van de keten. Daarom werk ik de komende maanden niet alleen (als arts maar ook als coördinator) op de spoedpost van Bootvluchteling in het kamp, maar ook in het lokale ziekenhuis.
 
Tijdens mijn buitenlandstage zal ik ook jullie met enige regelmaat via deze nieuwsbrief op de hoogte houden. In deze updates zal ik me vooral richten op de medisch- en logistiek inhoudelijke zaken van de stage. Mocht je ook interesse hebben in het grotere plaatje, dan kan je op mijn LinkedIn pagina meelezen met mijn reflecties op de morele en politieke aspecten van het werk hier (de laatste post vind je via deze link). Ben je na de zoveelste ontslagbrief (superviseren) het lezen even helemaal zat, dan kan je in de podcast van Medisch Contact van afgelopen vrijdag vanaf minuut 18:00 ook luisteren naar mijn update over de situatie op Lesvos.
 
Hierboven alvast enkele foto's voor een ‘sfeerimpressie’. In de volgende update vertel ik jullie graag meer over mijn werk als ‘shift coördinator’ op de medisch spoedpost. App of mail me vooral als er specifieke dingen zijn die je in de komende updates graag zou willen teruglezen!

 

Groetjes!

Anna