Opleiding interne geneeskunde regio Utrecht

COIG Medische ethiek

16 maart 2023

Inschrijven is niet (meer) mogelijk. Wellicht is deze COIG volgeboekt.Medische ethiek is niet nieuw. Wel nieuw is de frequentie waarmee een arts en zeker ook de medisch specialist met moreel geladen situaties geconfronteerd wordt en de belangstelling waarmee de maatschappij diens beslissingen en handelingen volgt. Ethische dilemma’s ontstaan zowel in de praktijk van de directe patiëntenzorg als vanuit conflicten tussen verplichtingen die de arts heeft ten opzichte van zijn patiënt en ten opzichte van de samenleving.


Doordat de moderne geneeskunde zo intensief verbonden is met een verscheidenheid aan medisch-ethische vragen ontkomt geen enkele arts er aan een standpunt over die vragen in te nemen. Hij/zij kan dat niet uitstellen tot hij/zij klaar is met het “echte” werk in de vorm van de behandeling van de patiënt, want daarvoor zijn deze aspecten van het werk te zeer met elkaar verweven. Kennis van de medische ethiek is daarom van groot belang voor een professioneel verantwoorde beroepsuitoefening door de arts, ook al tijdens de opleiding tot specialist.


Er is gekozen voor 2 thema’s, waarmee u ook tijdens de (voor-)opleiding interne geneeskunde al veelvuldig te maken krijgt: autonomie van de patiënt en medische beslissingen rond het levenseinde. Houdt u er rekening mee bijtijds zorg te dragen voor de benodigde voorbereiding, waarbij van alle deelnemers individueel wordt gevraagd zelf voor relevante casuïstiek te zorgen (zie paragraaf 2.2 in het moduleboek).

 

Deze COIG is passend bij aios in leerjaar 3 of 4.

Cursuslocatie

Alle regionale COIG's vinden plaats bij Business Centre Nederland (BCN):
Daltonlaan 100
3584 BJ Utrecht

Kosten

De deelnamekosten voor deze COIG zijn vastgesteld op € 150 per aios per COIG. Annuleren kan kosteloos tot één maand van tevoren.

Annuleren kan tot een maand van tevoren via het ledendeel van de website onder 'Inschrijvingen aanpassen'. Daarna kan annuleren uitsluitend nog per e-mail.

Moduleboek

Je kunt het module boek downloaden nadat je ingelogd bent.

Klik HIER om in te loggen »

Annuleringsbepalingen

Annuleren kan kosteloos tot één maand voor aanvang van de COIG. Daarna worden de kosten doorbelast aan de opleider. Deze kosten zijn € 140,- per aios per COIG. 

Annuleren kan tot een maand van tevoren via het ledendeel van de website onder 'Inschrijvingen aanpassen'. Daarna kan annuleren uitsluitend nog per e-mail.

Privacybepalingen

Door je in te schrijven voor deze COIG ga je ermee akkoord dat jouw persoonsgegevens worden gebruikt voor de organisatie van deze COIG. Na afloop worden de gegevens bewaard om jouw deelname en uitslag te registreren. Dat geeft het UMC Utrecht de mogelijkheid om jouw deelname te controleren, en het geeft jou de mogelijkheid om in geval van verlies van jouw certificaat een nieuw exemplaar aan te vragen. Het UMC Utrecht gebruikt jouw gegevens alleen voor de COIG en verstrekt deze nooit aan derden.


Inschrijven

Je kunt je alleen inschrijven nadat je ingelogd bent.

Klik HIER om in te loggen »