Opleiding interne geneeskunde regio Utrecht

Catharijnecursus

16 september 2022Beste collega,

 

Op vrijdag 16 september 2022 vindt de Catharijnecursus weer plaats: hét jaarlijkse evenement voor en door internisten (i.o.) in de regio Utrecht.

 

De locatie is wederom het centraal gelegen Anatomiegebouw en ook dit jaar is er weer een mooi programma samengesteld waarbij we stilstaan bij een aantal interessante onderwerpen. Het thema veranderen zal als een rode draad door de dag lopen, met onder andere een state-of-the-art presentatie door directeur van het Erasmus MC, Dijkzigt: Kjeld Aij. Tevens zullen keynote sprekers zoals Hilde Remmelts, werkzaam als nefroloog in het Meander Medisch Centrum (tevens vasculitis expertisecentrum), en Machiel Siezenga, nefroloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei, de revue passeren. Na de lunchpauze is er keuze uit twee verschillende workshops waarbij wordt gekeken naar de toekomst van een paar heilige huisjes. Uiteraard wordt er ook weer gestreden om de felbegeerde wisselbeker.

 

Hartelijke groet,

Het organisatiecomité

 

Dr. Gerben van Boekel (opleider interne geneeskunde, Diakonessenhuis)

Dr. Jan Jelrik Oosterheert (opleider interne geneeskunde a.i., UMC Utrecht)

Dr. Jeroen van Wijk (opleider interne geneeskunde, Ziekenhuis Gelderse Vallei)

Dr. Maarten Rookmaaker (opleider nefrologie, UMC Utrecht)

Drs. Marije van Stuijvenberg (aios interne geneeskunde, Diakonessenhuis)

Drs. Marit Vermunt (aios interne geneeskunde, Ziekenhuis Gelderse Vallei)

Dr. Monique van Kleef (aios interne geneeskunde, St. Antonius Ziekenhuis)

Dr. Rieneke Sanson (internist-endocrinoloog, Meander Medisch Centrum)

Mw. Sanne Brons (opleidingscoördinator, UMC Utrecht)

Drs. Vincent Pluimakers (aios interne geneeskunde, Gelre ziekenhuizen)
  
 Dr. Kjeld Aij

Keynote spreker

Dr. Kjeld Aij, werkzaam als directeur van het Erasmus MC, Dijkzigt, begon zijn loopbaan zo’n 25 jaar geleden als verpleegkundige. In zijn lange carrière heeft hij diverse projecten geleid op het gebied van verandermanagement en patiëntveiligheid. Tevens heeft hij een Master Black Belt aan de Technische Universiteit in Barcelona en hij behaalde zijn MBA, waarvoor het onderzoek deed naar leiderschap en succesvol veranderen. Kjeld is auteur van verschillende managementboeken, waaronder Ter observatie en Wie vraagt wordt beter.

  

 

Dr. Hilde Remmelts
Keynote spreker

Nefroloog dr. Hilde Remmelts is werkzaam in het Meander Medisch Centrum. Haar opleiding heeft zij doorlopen in De Gelderse Vallei in Ede en het UMC Utrecht. Haar promotie was gericht op de vraag: Hoe behandel of voorkom je een longontsteking? Uit haar onderzoek blijkt dat toediening van dexamethason (een corticosteroïd) naast antibiotica in patiënten met longontsteking de opnameduur in het ziekenhuis kan verkorten. Het Meander Medisch Centrum is een vasculitis expertisecentrum.

  

 

 

Dr. Machiel Siezenga
Keynote spreker

Machiel is opgeleid tot internist in het Leyenburg (thans HAGA) ziekenhuis Den Haag (2000-2004) en het Leids Universitair Medisch Centrum. In 2008 heeft hij zijn opleiding afgerond als nefroloog. Tijdens zijn opleiding heeft hij onderzoek gedaan naar voorspellers van hart-/vaat-/nieraandoeningen bij patiënten met suikerziekte van Surinaams Hindoestaanse afkomst. In 2011 heeft hij zijn proefschrift “determinants of vascular complications in type 2 diabetic South Asians focus on the complement system” afgerond. Sinds 2009 werkt hij als nefroloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei.

  

 

Joyce den Besten
Workshopbegeleider

Joyce den Besten werkt als veranderexpert in het UMC Utrecht. Samen met haar collega’s heeft ze de continu verbeter werkwijze geïmplementeerd wat medewerkers helpt om gemakkelijk van probleem tot oplossing te komen. Daarnaast is ze betrokken geweest bij het optimaliseren van diverse processen op de OK en de sterilisatieafdeling.

 

Met haar achtergrond als verpleegkundige en gezondheidswetenschapper weet ze als geen ander hoe moeilijk het is om processen in de zorg te veranderen maar heeft ze na 5 jaar praktijkervaring genoeg tools in handen om mensen verder te helpen en blijvende veranderingen te bewerkstelligen.

  

 

Marjolein Joustra

Workshopbegeleider

Marjolein werkt als veranderexpert in het ziekenhuis. Ze is in 2017 in het UMC Utrecht komen werken voor het programma Samen Voor de Patiënt. Het programma heeft een werkwijze in het hele ziekenhuis geïmplementeerd waarin continu verbeteren centraal staat. Als organisatieadviseur en coach helpt Marjolein momenteel teams en afdelingen in knelpunten rondom samenwerking en organisatieontwikkeling. Met behulp van interventies en goed luisteren brengt ze mensen in verbinding met elkaar en werken ze stap voor stap samen aan de oplossing. 

 

Voor het UMC Utrecht werkte Marjolein als organisatieadviseur bij organisatieadviesbureaus en deed opdrachten in de publieke sector. Ze heeft Cultuur, Organisatie en Management gestudeerd.

  

 

 


De NIV heeft onlangs de nieuwe herregistratie-eisen voor internisten in een differentiatie gepresenteerd. Naast nieuwe minimum eisen voor patiëntgebonden uren en deskundigheidsbevordering in de differentiatie, komen daar nu ook eisen voor deskundigheidsbevordering in de algemene interne geneeskunde bij. Niet alle nascholingen tellen mee als algemene interne geneeskunde, maar de Catharijnecursus doet dat wel. Zie voor meer informatie pagina 21 van het document Beleidsregels Herregistratie differentiaties Interne geneeskunde.

 

De NIV heeft 5 accreditatiepunten toegekend aan de Catharijnecursus.


De Catharijnecursus vindt plaats in het Anatomiegebouw, Bekkerstraat 141 in Utrecht. De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en met de fiets. Het Anatomiegebouw beschikt niet over eigen parkeerplekken. Wilt u meer weten over de bereikbaarheid? Kijk dan op de website van het Anatomiegebouw.

 

 


Deelname aan de Catharijnecursus kost €100,- voor aios en €150,- voor internisten.
Na afloop van het congres ontvangt u hiervoor een factuur.

Contact

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op via catharijnecursus@umcutrecht.nl.

Inschrijfformulier

Cursus:Catharijnecursus
Datum:16 september 2022
 
Aanspreekvorm:    De heer     Mevrouw
Voorletters: 
Voornaam: 
Tussenvoegsel: 
Achternaam: 
Telefoon: 
E-mail: 
Adres: 
Huisnummer: 
Postcode: 
Woonplaats: 
BIG-nummer: 
Functie: 
Werkgever: 
 

velden gemarkeerd met een Verplicht zijn verplichte invoervelden.